Ganduri, Informatii si Idei …

Icon

Securitatea sistemelor informaţionale şi riscurile asociate componentei umane

Pentru că suntem în sesiune și timpul liber îmi joacă feste, continui să vă expun idei pe care, la un moment dat, le-am publicat prin diverse materiale.
Azi, “Securitatea sistemelor informaționale și riscurile asociate componentei umane”, publicat în Analele Universității Alexandru Ioan Cuza, 2004/2005.
Abstract:Let’s listen for a while Otto von Bismark’s words: “…I’d prefer to learn from other’s mistakes and so to avoid the price I will have to pay for my mistakes.” In this spirit, this paper is trying to get on to some aspects about people vs. system, about information security, so vital for a business and the way people can affect it. Learning about this will make the process of risk identification more productive and so leading to a successful management.
Key words: information security, risk management, human resource, social engineering, new economy
Risk is everywhere….În managementul proiectelor se merge şi mai departe, afirmându-se că e un risc să nu existe riscuri. Evident, ele există! Doar că nu au fost identificate. Soluţia o reprezintă managementul riscului, proces ce implică identificarea riscurilor care ar putea afecta succesul unui proiect şi administrarea proactivă a acestora, în vederea eliminării sau reducerii impactului acestora. E aproape la fel cum Sun Tzu spunea în Arta Războiului: „E mai bine să capturezi armata inamică, decât să o nimiceşti; e mai bine să prinzi intacte un batalion, o companie sau o grupă de cinci oameni decât să le nimiceşti.”
E vorba însă de un proces ce solicită din ce în ce mai mult, având în vedere că păşim într-o societate în care să vorbeşti doar de … capital … muncă … natură … nu mai este suficient. Informaţia şi tehnologia informaţională sunt componente care nu mai pot fi ignorate de mult.
Dar, la soluţii noi, riscuri pe măsură! Asistăm astfel la viruşi informatici din ce în ce mai „performanţi”, care încep să atace sistemele de operare ale telefoanelor mobile, PDA-urilor sau ale calculatoarelor de bord ale autovehiculelor; cardurile inteligente solicită măsuri de securizare bazate pe algoritmi de criptare avansaţi; ca măsură de securizare se dezvoltă sisteme de biometrie, ba mai mult, behaviometrie.

Ca și până acum, voi continua expunerea acestui articol pe www.managementul-riscurilor.ro

Advertisements

Filed under: Opinii

One Response

  1. CDEA says:

    Tocmai asta discutau basescu si plesita impreuna in elicopter in 22.12.1989, cand mergeau la tragoviste ,iar basescu ,si plesita i-au jurat credinta lui ceausescu,si apoi l-au tradat,dar inainte de asta ,basescu i-a prezentat un plan de reinoire a securitatii,si i-a spus ca va crea bgs,rpg,swat si oamenii vor fi tineri cheliosi si durdulii,la care ceausescu ,i-a spus ,era si iliescu ,care apoi l-a tradat, ba-i basescule esti limitat,si uneori mediocru ,cum poti sa faci asa ceva, sa ai grija de femeile securitatii, care acum au intre 20-36 ani ,si mai lasa-le in pace,ca m-ai speriat

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

RSS Managementul Riscului

  • An error has occurred; the feed is probably down. Try again later.

Tu Cumperi – Eu Adun

Bestjobs.ro
Produse evoMAG.ro

Arhiva

My Tweets

Blog Stats

  • 11,342 hits
%d bloggers like this: