Ganduri, Informatii si Idei …

Icon

Directii de actiune ale PRMIA Bucharest Chapter

Una din direcţiile de acţiune ale PRMIA Bucharest Chapter este promovarea ocupaţiei de manager de risc. Codul ocupaţiilor din România precizează existenţa specialiştilor în controlul riscului, a inspectorilor de risc şi, din 2008 , a managerului sistemului de management al riscului. În vederea conceperii unei strategii performante, am încercat să identificăm stadiul actual al promovării acestei ocupații în România. Astfel, am adresat atât Ministerului Muncii, Familiei și Egalităţii de Şanse (MMFES), cât și Institutului Național de Statistică, o solicitare privind gradul de penetrare în România a ocupației de manager al sistemului de management al riscului. O altă întrebare adresată MMFES a fost legată de existența unei fișe a postului pentru ocupația mai sus menționată. Din păcate, nu am primit un răspuns la nici una din întrebările noastre.
Admitem că ocupații în domeniul managementului riscului au existat şi înainte. Domeniul financiar bancar avea nevoie de analişti de risc de credit, iar în zona securităţii informaţionale (a managementului riscului de securitate informaţională) au existat ofiţerii de securitate (Chief Information Security Officer) etc. Ceea ce lipsea din peisaj şi, evident, va apărea şi va câştiga un loc important în companii, mai ales acum, în contextul crizei economice la care suntem martori, va fi managerul de risc organizaţional.
Scepticismul nostru vis-à-vis de această orientare vine din faptul că, în multe situații, va fi o orientare forţată de împrejurări. Managerii se vor aştepta la o „carte de bucate” care să fie deschisă şi să ofere soluţia salvatoare. Se vor aştepta la minuni de la aceşti specialişti. Şi, dacă se poate, fără a investi. Ce trebuie să înţeleagă top managementul este faptul că riscurile sunt evenimente viitoare, incerte, capabile să afecteze obiectivele organizaţiei în caz că se produc. Iar sistemul de management al riscului se implementează pentru a răspunde la aceste evenimente, în cazul în care ele apar. Concluzia: managementul riscului cere sacrificiu financiar. Rolul managerului de risc va fi cel de evaluare a riscului şi de propunere a unor măsuri de control care să se plieze perfect din punct de vedere al efortului pe acest risc (ex. pentru un eveniment care ar produce un impact de 100 RON, să nu se propună măsuri de control de 1000 RON).

Advertisements

Filed under: Opinii

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

RSS Managementul Riscului

  • An error has occurred; the feed is probably down. Try again later.

Tu Cumperi – Eu Adun

Bestjobs.ro
Produse evoMAG.ro

Arhiva

My Tweets

Blog Stats

  • 11,349 hits
%d bloggers like this: