Ganduri, Informatii si Idei …

Icon

Nostalgie – part 1

Voi folosi titlul “nostalgie” pentru a prezenta secţiuni din primele materiale elaborate în cadrul programului de pregătire pentru doctorat.
Pentru astăzi secţiune din concluziile celui de-al doilea referat (anul 2006), dedicat noilor tehnologii folosite în mediul modern de afacere.

Viitorul sună bine!” … suna un clip comercial a unei companii care cochetează cu tehnologiile viitorului.
După unii cercetători, viitorul sună a ameninţare. Încă din 2003 SmartNews publica un articol intitulat „Maşinile inteligente ameninţă omenirea” în care, amintind parcă de filme precum „Terminator” sau „War of Worlds”, se vorbea de faptul că scince fiction-ul anticipa de mult maşini inteligente, capabile a acţiona independent şi care ar putea pune în pericol existenţa umană.
Şi asta să nu vorbim de autori precum Isaac Asimov sau John Leslie care, în cartea sa “Ştiinţa şi etica extincţiei umane“, afirma că maşinile suprainteligente ar putea ajunge la convingerea că sunt superioare omului şi puse în poziţia de a gestiona resursele să decidă ca cel mai eficient mod de a o face este să înlăture omul.
Sau de profesorul Hans Moravec care este bine cunoscut pentru credinţa sa că maşinile vor moşteni pământul.
Ne punem doar întrebarea „inteligenţa artificială, încotro?” şi lăsăm viitorul să decidă acest curent.
Pentru noi viitorul sună a revoluţie. Electronică de data aceasta …

Să ne amintim că Asimov propunea “Cele Trei Legi ale Roboticii”, legi care ar trebui aplicate maşinilor inteligente pentru a proteja omenirea: roboţii nu au voie sa facă nici un rău omului, trebuie să se supună ordinelor primite de la om şi trebuie să-şi protejeze existenţa, dar cu respectarea celorlalte două reguli.

Advertisements

Filed under: Opinii

2 Responses

 1. Raluca says:

  “Isaac Asimov sau John Leslie care, în cartea sa “Ştiinţa şi etica extincţiei umane“, afirma că maşinile suprainteligente ar putea ajunge la convingerea că sunt superioare omului şi puse în poziţia de a gestiona resursele să decidă ca cel mai eficient mod de a o face este să înlăture omul.”

  Nimic din ceea ce inventeaza omul nu-i poate fi superior!!!Masinnariile au lipsa ceea ce omul detine:SUFLETUL si RATIUNEA.Cum noi,oamenii,nu putem depasi DIVINITATEA nici masinariile nu pot intrece omul!!!Trebuie tinut cont de faptul ca aceasta “inteligenta artificiala” este rezultatul ratiunii si inteligentei umane.
  Avasarea stiintei depinde de modul in care omul o gestioneaza!

 2. Raluca, iti multumesc pentru comentariu.
  Sunt de acord cu tine si totodata nu pot sa nu imi amintesc de vorbele lui Carl Edward Sagan, astronom şi, printre altele, promotor al programului SETI (Search for Extra-Terrestrial Intelligence): „Ceea ce pot să prezic cu cea mai mare încredere este faptul că cele mai uimitoare descoperiri vor fi acelea pe care nu le putem prevedea astăzi pentru că nu suntem destul de înţelepţi.”
  Si atunci, intr-un scenariu in care vorbele autorilor SF de mai sus s-ar indeplini, cred ca tocmai lipsa Sufletului si a Ratiunii ar determina masinariile viitorului sa ne extermine.
  Eh, sa speram ca nu se va intampla asta.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

RSS Managementul Riscului

 • An error has occurred; the feed is probably down. Try again later.

Tu Cumperi – Eu Adun

Bestjobs.ro
Produse evoMAG.ro

Arhiva

My Tweets

Blog Stats

 • 11,342 hits
%d bloggers like this: