Ganduri, Informatii si Idei …

Icon

Integritatea academică în Era Google

Tocmai când mă gândeam că începem să ne luăm după ei, aflu că ei încep să se ia după noi. Citiți un articol interesant despre integritatea academică AICI – Can academic integrity exist in the Google Age?, articol care mi-a inspirat postul de față.

Ne mirăm de faptul că cei de la putere fură. Ne mirăm de faptul că cei din opoziție fură. Ne mirăm că suntem furați de spitale, autorități publice locale, agenții de plăți, direcții financiare, poliție. Ne mirăm (mai nou) că cei care semnează aprobări pe cereri de finanțare câștigate fură.

Ne mirăm și ne revoltăm. Păi hai să vedem de unde începe totul. Să vedem dacă e bună vorba românului cu oul și boul

În clasele 1 – 8 au de copiat de pe internet diverse. Fac asta și sunt notați cu superlative că tot ceea ce contează este calitatea și fidelitatea transcrierii. În 9 –12 lucrurile se complică: trebuie să facă referate iar unde există inspiraţie şi implicare din partea profesorului, eseuri. Reproduc de pe internet diverse şi sunt notaţi tot spre superlativ.

Vin la facultate şi au de făcut eseuri, studii de caz, teze de licenţă şi disertaţie. Reproduc diverse de pe internet (eventual din mai multe surse) și sunt notați. Dacă profesorul e atent și depunctează, atunci profesorul e aiurea și devine un ghimpe în calea studentului de a ajunge la vârf. Dacă nu e atent, atunci studentul e notat spre superlativ iar profesorul este unul de gașcă.

La fel și la examene: în ciuda avertismentelor cu privire la efectele copiatului sau a tentativei de copiat (de regulă, exmatricularea), o clipă de neatenție a supraveghetorului de examen și te trezești că în sală s-a dat drumul la o conferință pe teme de examen, se dezbat subiecte la telefon (desigur, exploatând la maxim avantajele tehnologiilor în miniatură și ofertele avantajoase a companiilor de telefonie). Exagerez …

Concluzia mea: profesorii sunt importanți, dar schimbarea trebuie să vină și de la voi, studenții. Dacă cel din dreapta ta copiază (a se citi fură), te fură pe tine, nu pe profesor. E în joc șansa ta în viață, dreptul tău la bursă.

Dacă tu nu te implici să îți ajuți profesorul, e joc de-a șoarecele și pisica. În sala de examene sunt 2-3 supraveghetori și 100 de studenți. Dacă se fură, unii sunt prinși, alţii nu. Cei ce învaţă suferă pentru că sunt neîndreptăţiţi şi mai pot să cadă şi la “cu taxă”.

Disclaimer: un nou articol motivațional. Nu am pretenția că știu ce se întâmplă în toate clasele 1-12, cum nu am pretenția să afirm că îi cunosc pe toți studenții. Doar că în scurta mea viață de cadru didactic am întâlnit și studenți care au considerat că “a copia” este o soluție și care mi-au vorbit despre modul în care luau note în liceu (pe bază de copy-paste). Dar am întâlnit și studenți onești, muncitori, care au înțeles că nu nota reflectă nivelul de pregătire și care s-au implicat cu pasiune și interes în procesul educațional.

Advertisements

Filed under: Academice, Aprecieri, Dezaprecieri

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

RSS Managementul Riscului

  • An error has occurred; the feed is probably down. Try again later.

Tu Cumperi – Eu Adun

Bestjobs.ro
Produse evoMAG.ro

Arhiva

My Tweets

Blog Stats

  • 11,342 hits
%d bloggers like this: